Beeldhouwen

In de cursus beeldhouwen van Creatief Collectief Elst werk je in zachte steen. Denk daarbij aan Braziliaanse of Chinese speksteen, Albast, Serpentijn en Seleniet.

Beelden maken

Met zachte steen is beeldhouwen relatief eenvoudig. Maar je hebt desondanks wel enig geduld en ruimtelijk inzicht nodig voor het maken van een beeld. Je bent helemaal vrij om te maken wat je wilt.

Er zijn boeken met voorbeelden van beelden in het leslokaal. Internet kan een inspiratiebron zijn.

Maar je kunt je ook laten inspireren door de vorm van de steen. Of een voorwerp uit de natuur. Of iets anders wat je fascineert.

Je wordt begeleid op technisch gebied, maar ook in het vorm geven van wat je wilt maken. In de mate waarin je daar behoefte aan hebt.

Rianne Hendriks
Trudie Doeleman
Hannie van Heck

Gereedschap voor het maken van beelden

Zachte stenen kun je met handgereedschap bewerken. Je kunt er bijvoorbeeld met een handzaag een stuk afzagen of er gaten in boren met een boormachine. Maar het meest werk je met raspen. Die zijn er in veel verschillende vormen, maten en grofheden. Wil je liever hakken met een beitel en klopper, kies dan voor  compacte steensoorten zoals Braziliaanse speksteen (heel zacht) of Serpentijn (wat harder). Albast kun je ook hakken, mits je op tijd stopt. Want de slag van de klopper verdicht het oppervlakte van de steen en dat zie je terug als witte stippen in het eindresultaat. Jammer, want albast kan prachtig doorzichtig worden als je het dun maakt. Door tijdig over te schakelen op raspen, haal je de verdichtte plekken weg en krijg je het mooiste resultaat.

Beginners kunnen al het aanwezige gereedschap gebruiken. Vanaf het tweede jaar koop je een eigen basisset, maar kun je gebruik blijven maken van gereedschap dat je maar af en toe nodig hebt. Denk daarbij aan boormachine, zagen, werkbank, bouchardhamer en raspen met bijzondere vormen.

Schuren en polijsten

De voorlaatste fase bij het maken van je beeld is schuren en polijsten. Je begint met grof en droog  schuurpapier. Dan volgt fijner schuurpapier. Dan nog fijner papier dat je nat gebruikt. Dan nog fijner en fijner tot je eindigt bij het fijnste schuurpapier. Hoe fijner je schuurt, hoe mooier de patronen en kleuren in de steen zich laten zien.

Sommige mensen vinden schuren prettig, anderen vinden het saai. In het laatste geval is het fijn dat je in een groep werkt, want er valt altijd wel wat te praten en te lachen.

Pinguin Jose Baak
PinguĆÆn na schuren en polijsten

Als laatste wrijf je je beeld in met olie of was. De kleuren en tekening in de steen worden dan meer zichtbaar. Maar soms doe je dat ook niet, omdat een beeld mooier of interessanter kan zijn zonder olie of was. 

Beeld op een sokkel?

En dan nog de keuze: wel of geen sokkel.  Als het beeld zelfstandig kan staan is het technisch niet nodig.  Maar een sokkel kan een beeld beter tot zijn recht laten komen. Als je voor een sokkel kiest (al dan niet uit noodzaak) dan is nog de vraag welke? Daar is geen kant en klaar antwoord op. Het is een kwestie van kijken en uitproberen. Bijvoorbeeld met blokjes hout van verschillende grootte.

Algemeen: een sokkel kan iets toevoegen aan een beeld, maar het mag de aandacht er niet van afleiden.

Robin van Lier
Irma Hermsen

Beeldhouwen maakt je hoofd leeg

Dat is een veelgehoorde uitspraak in de cursus beeldhouwen. Werken met je handen, contacten met anderen, creatief bezig zijn: het leidt allemaal af van de daagse beslommeringen.

Cursisten

De meeste cursisten schrijven elk jaar opnieuw in. Elk jaar stromen er ook enkele nieuwe cursisten in. De leeftijd varieert zo tussen de 40 en 85 jaar. Het zijn meest vrouwen die aan de cursussen mee doen. Mannen zijn zeer zeker ook van harte welkom!

De sfeer in de groepen is open en nieuwkomers worden snel opgenomen. Tijdens het lesjaar is er altijd een uitje. Bijvoorbeeld naar een beeldentuin, een tentoonstelling, een groothandel waar speksteen en andere zachte stenen worden verkocht of een atelier van een andere beeldhouwer en/of docent.

Inschrijven

De meeste cursisten schrijven direct na afloop van het lesjaar in voor het nieuwe seizoen. Ben je nieuw en wil je deelnemen, wacht dan niet te lang met inschrijven.

Heb je wel belangstelling om mee te doen, maar kun je niet op de dagdelen die bij CCE worden aangeboden? Stuur een bericht via het contactformulier en de docent zoekt samen met jou naar alternatieve mogelijkheden.

Wat houdt je tegen?

Voel je het kriebelen maar twijfel je nog of beeldhouwen iets voor jou is? Bijvoorbeeld omdat je kampt met fysieke problemen? Bel of mail met de docent en leg je twijfels aan haar voor. Ze zal je een eerlijk advies geven of beeldhouwen voor jou een geschikte cursus kan zijn.

Op voorwaarde dat er voldoende plaatsen vrij zijn, kun je ook beginnen met 6 lessen in plaats van 24. Een andere mogelijkheid is dat je voorafgaand aan de start van de cursus bij Creatief Collectief Elst bij Els Mathijssen thuis 6 lessen volgt. Je doorloopt dan het hele proces van ruwe steen tot beeld en kunt zelf ondervinden of beeldhouwen iets voor jou is.

Workshops beeldhouwen

Docent beeldhouwen Els Mathijssen geeft met enige regelmaat workshops van een dag bij Creatief Collectief Elst. Deze worden bekend gemaakt via de nieuwsbrief en via deze website. Als je zelf een groep hebt waarmee je een workshop wilt volgen, dan kun je in overleg een datum afspreken. Stuur een bericht via het contactformulier .

Cursistenexpositie

Expositie van beelden van cursisten

Om de twee jaar wordt door Creatief Collectief Elst aan het einde van het cursusjaar een expositie met werk van cursisten georganiseerd. Vanzelfsprekend worden daar ook de beelden tentoongesteld die tijdens het lesjaar bij de beeldhouwen zijn gemaakt. Deelname aan de expositie is vrij, maar in de praktijk vinden de meeste cursisten het leuk om hun werk te laten zien aan familie, bekenden en andere belangstellenden.

Docente

Els Mathijssen docent beeldhouwen

Els Mathijssen

06 1737 5978