Kunstmatinee op zondag Lawrence Alma Tadema


11 december 2016

Het tweede Kunstmatinee op zondag 11 december wordt verzorgd door kunsthistorica Marieke van der Heijden en staat in het teken van de tentoonstelling Alma Tadema, klassieke verleiding’ van het Fries Museum in Leeuwarden.

Sir Lawrence Alma Tadema woonde in Londen en was een van de meest succesvolle en daardoor rijkste kunstenaars van de 19e eeuw. Van origine was hij een Nederlander, geboren in het Friese Dronrijp. Het succes had hij te danken aan zijn verbeelding van de klassieke oudheid. Zijn stijl was glad, gedetailleerd en realistisch. Hij wekte de geschiedenis tot leven in verleidelijke, dromerige scenes die veelal bevolkt werden door mooie vrouwen.

Met titels als ‘Onbewuste rivalen’ gaf de schilder een hint over de afgebeelde scene, maar liet hij de beschouwer verder zelf gissen hoe het verhaal in elkaar steekt.

Onbewuste rivalen geschilderd door Lawrence Alma Tadema

Bijbelscenes als ‘Mozes gevonden’en Dood van de eerstgeborene weet hij ook op fenomenale wijze te verbeelden. Dat zijn visie voor een deel ook ons beeld van de oudheid bepaald komt doordat zijn werken als directe inspiratiebron dienden voor enscenering in films als Gladiator en The ten commandments.
De tentoonstelling in Leeuwarden is nog tot 7 februari te zien.

Plaats: schilderlokaal van Creatief Collectief Elst (die middag alleen bereikbaar via de ingang halfweg het voetgangerspaadjes tussen de Prinses Irenestraat en de Kostverloren)
Tijd: 15:00-16:30 uur (incl. pauze)
Toegangsprijs: € 12 incl. koffie/thee