Mozaïek

In het cursusjaar 2022 / 2023 geef ik drie korte cursussen van elk 6 lessen.

Mozaïekcursus deel 1

Schaal of pot

In deze cursus beplak je volgens de klassieke mozaïektechniek een terra- cotta schaal of bloempot.

In 6 lessen maak je een prachtig werkstuk naar eigen ontwerp. De eerste les gebruiken we voor het ontwerpen, de volgende 4 lessen staan in het teken van knippen en plakken en in de laatste les ga je het werkstuk voegen en poetsen.

Er is beperkt gereedschap aanwezig. Ik raad daarom aan om zelf een mozaïektang en papegaaienbek- of knabbeltang aan te schaffen.

Bij aanmelding graag aangeven voor welk object je kiest: schaal of pot.

Mozaïekcursus deel 2

Glasmozaïek

In aanloop naar de kerst mozaïek je, in 6 lessen, een windlicht of vaas met glasmozaïeksteentjes.  Aan de hand van een eigen ontwerp creëer je een sfeervol en prachtig object.

In de eerste les maak je een ontwerp en in de laatste les wordt het object gevoegd. In de tussen liggende lessen knip en plak je alles aan elkaar. Kortom weer eens iets anders dan het gebruikelijke mozaïeken en heel leuk om te doen.

Ook voor deze cursus raad ik aan zelf gereedschap mee te brengen zoals bijvoorbeeld een glaskniptang.

Bij aanmelding graag aangeven voor welk object je kiest: windlicht of vaas.

Mozaïekcursus deel 3

Spiegel of dienblad

In deze cursus kun je kiezen voor een dienblad of spiegel. En ook in deze cursus werk je vanaf een eigen ontwerp. Mocht je het lastig vinden om zelf iets te ontwerpen dan help ik je natuurlijk graag.

Het ontwerp wordt overgenomen op het object door middel van carbonpapier. Daarna vul je het in met tesserae. Je kunt het eventueel combineren met glasmozaïek. In de laatste les wordt het werk gevoegd en gepoetst.

Bij deze cursus is het materiaal inbegrepen. Ook voor deze cursus raad ik aan om zelf gereedschap mee te brengen, zoals een mozaïektang en een papegaaienbek- of knabbeltang.

Bij aanmelding graag aangeven voor welk object je kiest: spiegel of dienblad.


Eeuwenoude techniek

Mozaïeken is een eeuwenoude techniek die door de Grieken en Romeinen tot kunst is verheven. Ook Antoni Gaudí was een meester in de mozaïekkunst. Het is een kunstvorm waarbij een afbeelding wordt vervaardigd uit een groot aantal kleine gekleurde steentjes (tesserae). Oorspronkelijk werden ze op een vloer of wand gemetseld.

Al versieren we onze huizen niet meer met enorme mozaïek tableaus, het blijft leuk om alledaagse voorwerpen met een mooi mozaïek te verfraaien.

Docente

06-2242 9359

Anne-Mieke Philip

Motto: creativiteit zit in onze genen

Iedereen heeft creativiteit in zich. Het moet bij sommigen alleen ontdekt of gestimuleerd worden. Bij Anne-Mieke bent u hiervoor op de goede plek.

Anne-Mieke studeerde in 1992 af aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen in de richting TEHATEX. Daarna bleef zij bij het creatieve onderwijs betrokken op de basisschool van haar kinderen. Daarnaast legde zij zich toe op het geven van korte cursussen, workshops en het ontwikkelen van creatieve projecten voor basisscholen in samenwerking met de Open Academie Lingewaard.

In haar lessen legt ze de nadruk op het beeldende proces. Dat wil zeggen dat de weg er naar toe belangrijker is dan het eindresultaat op zich. Je kunt een prachtig werkstuk maken, maar als je er niets van geleerd hebt, wat heb je er dan aan!