Sculpturen

LET OP: GEANNULEERD

De lezing door Margiet Hovens is in het bijzonder interessant voor liefhebbers en beoefenaren van de beeldhouwkunst. Ze gaat in op de technische, filosofische en esthetische aspecten van de beeldhouwkunst. Margriet legt uit en illustreert de klassieke beeldhouwpraktijken van het boetseren, werken in was, gieten
in brons, met de cire-perdue-methode en de steenhouwtechnieken. De verschillende technieken bestaan in essentie uit de vertaling van het ene materiaal in het andere.

Daarna vervolgt ze met een toelichting op aantal moderne materialen en hun verwerking. Hierop volgen de filosofische aspecten van de beeldhouwkunst en de eigen visie van Margriet hierop.

Dan volgt een korte kunsthistorische reis door marmerwerken, bronswerken en moderne sculptuurtechnieken, om de belangrijkste esthetische invalshoeken van de sculptuur door kunstenaars te bespreken. Dit betreft snelheid van werken, kopieertechnieken, toepassing van kleur, boetseren met licht, het toepassen van de zuivere lijn, abstractie en detaillering.

Lezing door: Margriet Hovens
Datum: 26 januari 2024

Door: José-Manuel Benito Álvarez; Bron: commons.wikimedia.org
Picture of Margriet Hovens

Margriet Hovens

Margriet Hovens volgde opleidingen aan de Stadsacademie in Maastricht en de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda. Zij studeerde kunstgeschiedenis en filosofische esthetica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast haar beeldend kunstenaarschap doceert zij "filosofie van de kunst" aan ArtEZ-Hogeschool voor de kunsten in Arnhem.