Van Versailles tot Waterloo

Van Versailles tot Waterloo: Kunst tijdens de roerige periode van de Franse Revolutie

27 augustus 2021
Aan het einde van de achttiende eeuw voltrekt er zich een grote politieke revolutie in Europa, die zijn weerslag heeft op het hele continent en ver daarbuiten. Bisschoppen worden gewone mannen, revolutionairen worden heersers en waar koningen vallen, staan keizers op.

Er is geen aspect van het dagelijks leven wat niet wordt geraakt door deze immense verandering, en dit geldt zeker ook voor de kunsten.

Tijdens deze lezing zullen de veranderingen zich in rap tempo opvolgen: langs het hof van Versailles van de Bourbon koningen en de rococo van Fragonard en Boucher, via de neoclassicistische mythen van Jacques-Louis David en Antoine-Jean Gros en keizerlijke allure tijdens het Eerste Keizerrijk, naar de meeslepende grootsheid van Théodore Géricault en Eugène Delacroix.

Gericault Horseman
Mythe vermengt met politiek, geschiedenis met kunst, realisme met eigentijdse helden. Kleine uitstapjes zullen gemaakt worden naar de beeldhouwkunst, de architectuur en naar de decoratieve kunsten: maar vooral zullen we enkele van de meest grootse en epische schilderwerken van Franse makelij bespreken, bewonderen en plaatsen in hun tijd.

Spreker

Arno van Hoeven

Tijd, plaats, kosten en reserveren
Datum: 27 augustus 2021
Start: 20 uur. Zaal open: 19.45 uur
Locatie: De Bibliotheek Elst
Opgeven via contactformulier of 06-1932 4660
Kosten: vrijwillige bijdrage bij de uitgang (richtbedrag €7 incl. koffie/thee)

Tip: Kijk kort van te voren op de website of de lezing door kan gaan!