G.H. Breitner: Wereldberoemd (in Nederland)

Eigenlijk stond er een lezing over Frida Kahlo op het programma van deze avond. Maar de geplande tentoonstelling Viva la Frida! in het Drenths museum is vanwege Corona een jaar uitgesteld. De lezing over Frida stellen we daarom ook een jaar uit.

In plaats daarvan presenteert Marieke van der Heijden een grote kunstenaar van eigen bodem wiens werk vertegenwoordigd is in de collecties van vele musea in Nederland: George Hendrik Breitner (1857-1923). Die topstukken kunnen we gewoon wel gaan bekijken.

G.H. Breitner, Meisje in Witte Kimono, 1894, rijksmuseum Amsterdam

De lezing laat Breitner in zijn geheel zien, in de vroege jaren met Van Gogh in Den Haag, als onderdeel van De Tachtigers en het Amsterdams Impressionisme, als fotograaf, en onder invloed van het Japonisme als maker van de serie van meisjes in kimono. Van het grove krachtige werk uit de stad met paarden en dienstmeiden tot het intieme interieur met de kimonomeisjes. Als mens wat onbehouwen maar als kunstenaar zo raak in verbeelding, dat zult u zien!


Spreker
drs. Marieke van der Heijden

Tijd, plaats, kosten en reserveren
Datum: 27 november 2020
Start: 20 uur. Zaal open: 19.45 uur.
Locatie: De Bibliotheek Elst
Opgeven: vanwege Corona zijn er minder plaatsen dan gebruikelijk en is vooraf aanmelden verplicht. Dat kan via het contactformulier of 06-1932 4660.
Kosten: vrijwillige bijdrage bij de uitgang
(richtbedrag €7 incl. koffie/thee)