Anselm Kiefer

Het onderwerp van de lezing in november is het werk en leven van de kunstenaar Anselm Kiefer (1945).

Dit keer dus geen historisch figuur, maar een nog levende kunstenaar. Zijn werk is onder andere te zien in het Louvre, MoMA, Guggenheim en Tate Modern. Hij is een van de grootste namen uit de moderne hedendaagse kunst. Toch is hij bij het grote publiek niet zo bekend. In de lezing maak je daarom kennis met deze boeiende kunstenaar, die schildert, beeldhouwt en installaties bouwt. Zijn materiaal bestaat soms uit verf, soms uit gevonden voorwerpen, een heel landschap of een verlaten fabriek. 

Kiefers werk is gelaagd en hij vindt inspiratie in geschiedenis, filosofie en literatuur. Hij combineert verschillende materialen en disciplines. Niet zelden is zijn werk letterlijk en figuurlijk groots.

Tevens sluit de lezing aan bij de tentoonstelling over Anselm Kiefer die van 14 oktober 2023 tot 25 februari 2024 te zien is in museum Voorlinden in Wassenaar.

Lezing door: drs. Marieke van der Heijden
Datum: 24 november 2023

Anselm Kiefer, 'I Sette Palazzi Celesti' - tentoongesteld in de Pirelli Hangar, Bicocca , Milaan (fotograaf: Gampe)
Anselm Kiefer, 'Glaube, Hoffnung, Liebe' - Art Gallery of New South Wales
Picture of Drs. Marieke van der Heijden

Drs. Marieke van der Heijden

Docent Kunstgeschiedenis