Gustav Klimt

Inleider: Drs. Marieke van der Heijden

In deze lezing gaat Marieke van der Heijden in op Gustav Klimt en zijn inspiratiebronnen. Eén van hen was Vincent van Gogh.

We kennen de werken van Klimt met de gouden details, de symbolistische voorstellingen, gecombineerd met decoratieve elementen. Zijn voorstellingen zijn vaak gedrenkt in erotiek. Dat alles samen vormde zijn eigen unieke stijl.

Klimt begon zijn carrière als klassiek academisch kunstenaar. Hij maakte portretten van de dames uit de hoogste klassen van de Weense society. Maar traditie maakt steeds meer plaats voor vernieuwing in Klimts oeuvre. Hoe kwam hij tot deze vorm voor zijn werken? Wat was zijn achtergrond? En welke kunst inspireerde hem?

De afgelopen jaren is door het Van Gogh Museum in het Belvedère in Wenen, dat meerdere Klimt-topstukken bezit, veel onderzoek gedaan naar welke kunstenaars en welke kunstwerken Klimt hebben geïnspireerd. De resultaten daarvan bespreekt Marieke van der Heijden in de lezing.

Ook te zien in de nieuwe tentoonstelling Golden Boy Klimt. Klimt inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse…. in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Van 7 oktober 2022 tot en met 8 januari 2023.

Detail van De Kus. Guistav Klimt (1905)

Tijd, plaats, kosten en reserveren

Datum: 25 november 2022
Start: 20.00 uur. Zaal open: 19.45 uur
Locatie: De Bibliotheek Elst
Opgeven via contactformulier of 06-1932 4660
Kosten: vrijwillige bijdrage bij de uitgang (richtbedrag €10 incl. koffie/thee)

Tip: Kijk kort van te voren op de website of de lezing door kan gaan!