James Ensor

Lezing drs Inge van Velzen

Het oeuvre van de Belgische expressionist James Ensor (1860-1949) begon met zijn verfijnde, levensechte realistische afbeeldingen van interieurs en uitzichten op zee. Echter al snel veranderde de kunstenaar volledig van richting en ging hij op in de wereld van zijn verbeelding.
Die wereld was een complete maskerade: een krankzinnige stoet van groteske figuren, gemaskerde gezichten, bekladde vrouwenvissers, skeletten en gigantische carnavalspoppen, allemaal geschilderd in een mengeling van opzichtige en pastelkleuren. Ensors schilderijen gingen van het ene uiterste naar het andere.

Vandaag staat Ensor bekend om zijn veelzijdige en gevoelige kleurgebruik, de vrijheid van zijn schildertechniek, zijn ongebreidelde verbeeldingskracht en zijn spottende kijk op de menselijke natuur. Door conventionele thema’s los te laten en nieuwe onderwerpen te verkennen, toonde hij zich een echte pionier en een grote artistieke vernieuwer.

Tijd, plaats, kosten en reserveren
Datum: 3 februari 2023
Start: 20.00 uur. Zaal open: 19.45 uur
Locatie: De Bibliotheek Elst
Opgeven via contactformulier of 06-1932 4660
Kosten: vrijwillige bijdrage bij de uitgang (richtbedrag €10 incl. koffie/thee)

Tip: Kijk kort van te voren op de website of de lezing door kan gaan!