Lezing over Pieter Brueghel de Oude en de Jongere

De Oudere en Jongere Pieter Breughel

Tijden van geloof, opstand en de ontdekking van het dagelijks leven.

In deze lezing bespreekt Arno van Hoeven de beide meesters en enkele van hun schilderijen in detail. Om meer grip te krijgen op hun wereld gaat Arno in op de tijd waarin zij leefden en de functie van de kunst in die tijd. Ook neemt hij je mee naar de tijd van de Bourgondische Nederlanden. Kunstenaars en tijdgenoten als Marinus van Reymerswaele (1490-1546), Quinten Massijs (1466-1530) en Pieter Coecke van Aelst (1502-1550) neemt Arno mee in dat verhaal.

De beide schilders Pieter Brueghel de Oude (1525?-1569) en zijn zoon Pieter Brueghel de Jongere (1564?-1638), laten ons in hun werk een wereld zien die in de kunst wel ‘genrekunst’ of ‘dagelijks leven’ wordt genoemd. Het is een kijkje in de wereld van de 15 e en 16 e eeuw, waarin het af en toe lijkt alsof we door een raam kijken naar die tijd. Maar is dit nu wel zo? Want we zien zeker niet alleen de dagelijkse beslommeringen van deze mensen, maar ook veel fantastischer taferelen. Angsten, humor, spot, hoop op verlossing, maatschappijkritiek; we vinden al deze zaken in meer of mindere mate terug in de schilderijen van deze vroeg-Nederlandse meesters.

Er is duidelijk kwaliteitsverschil tussen het werk van de meester Pieter Brueghel de Oudere en dat van zijn zoon. Dit verschil grijpt Arno niet alleen aan om te duiken in de wereld van de kopieën, maar ook om aandacht te besteden aan wat een meester van die tijd onderscheidt van een mindere god.

Lezing door: Arno van Hoeven
Datum: 12 september 2023

Pieter Brueghel de Oudere, Toren van Babel
Picture of Arno van Hoeven

Arno van Hoeven

Docent Kunsttechnieken