Beeldhouwen

Groep A

start 13 september 2023
  • 24 lessen van 2 uur
  • woensdag
  • 19:30-21:30 uur
  • 348

Groep B

start 14 september 2023
  • 24 lessen van 2 uur
  • donderdag
  • 13:30-15:30 uur
  • 348

Beeldhouwen maakt je hoofd leeg

In de cursus beeldhouwen van Creatief Collectief Elst werk je in zachte steen. Denk daarbij aan Braziliaanse of Chinese speksteen, Albast, Serpentijn en Seleniet.

“Beeldhouwen maakt je hoofd leeg” is een veelgehoorde uitspraak in de cursus beeldhouwen. Werken met je handen, contacten met anderen, creatief bezig zijn: het leidt allemaal af van de daagse beslommeringen.

Exclusief: steen. 

De docente helpt je graag met adressen en advies voor het kopen van steen. In het leslokaal zijn kleine stenen te koop voor €3,50 per kg. 

Voor beginners: inclusief gebruik van alle gereedschap.

Beelden maken

Met zachte steen is beeldhouwen relatief eenvoudig. Maar je hebt desondanks wel enig geduld en ruimtelijk inzicht nodig voor het maken van een beeld. Je bent helemaal vrij om te maken wat je wilt.

Er zijn boeken met voorbeelden van beelden in het leslokaal. Internet kan een inspiratiebron zijn.

Maar je kunt je ook laten inspireren door de vorm van de steen. Of een voorwerp uit de natuur. Of iets anders wat je fascineert.

Je wordt begeleid op technisch gebied, maar ook in het vorm geven van wat je wilt maken. In de mate waarin je daar behoefte aan hebt.

Cursisten

De meeste cursisten schrijven elk jaar opnieuw in. Elk jaar stromen er ook enkele nieuwe cursisten in. De leeftijd varieert zo tussen de 40 en 85 jaar. Het zijn meest vrouwen die aan de cursussen mee doen. Mannen zijn zeer zeker ook van harte welkom!

De sfeer in de groepen is open en nieuwkomers worden snel opgenomen. Tijdens het lesjaar is er altijd een uitje. Bijvoorbeeld naar een beeldentuin, een tentoonstelling, een groothandel waar speksteen en andere zachte stenen worden verkocht of een atelier van een andere beeldhouwer en/of docent.

Inschrijven

De meeste cursisten schrijven direct na afloop van het lesjaar in voor het nieuwe seizoen. Ben je nieuw en wil je deelnemen, wacht dan niet te lang met inschrijven.

Heb je wel belangstelling om mee te doen, maar kun je niet op de dagdelen die bij CCE worden aangeboden? Stuur een bericht via het contactformulier en de docent zoekt samen met jou naar alternatieve mogelijkheden.

Wat houdt je tegen?

Voel je het kriebelen maar twijfel je nog of beeldhouwen iets voor jou is? Bijvoorbeeld omdat je kampt met fysieke problemen? Bel of mail met de docent en leg je twijfels aan haar voor. Ze zal je een eerlijk advies geven of beeldhouwen voor jou een geschikte cursus kan zijn.

Op voorwaarde dat er voldoende plaatsen vrij zijn, kun je ook beginnen met 6 lessen in plaats van 24. Een andere mogelijkheid is dat je voorafgaand aan de start van de cursus bij Creatief Collectief Elst bij Els Mathijssen thuis 6 lessen volgt. Je doorloopt dan het hele proces van ruwe steen tot beeld en kunt zelf ondervinden of beeldhouwen iets voor jou is.